T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / SİLİFKE - TOKİ Ortaokulu

BİLGİ DEPOSU

Haz

Gezegenlerin özelliklerini, resimlerini, birbirlerine göre boyutlarını ve güneş sistemindeki sıralamalarını görelim.

Haz

Türkiye´de ilk nüfus sayımı 1927 yılında yapıldı. Türkiye'de ilk uçak fabrikası Kayseri'de açıldı. Ülkemizin en uzun akarsuyu Kızılırmak'tır...

Haz

Ağaç dikip gölgesinde halkı dinlendirmek gibi, insanın kıyamet gününde hesabına yarar bir erdem yoktur. (Hz. Muhammed SAV)

Ormanımdan bir dalı kesenin başını keserim. (Fatih Sultan Mehmet)

Ormansız bir yurt, vatan değildir. (Atatürk)

Haz

Naylon poşetler bozulmaya başladıklarında, çevreye zararlı kimyasallar yayılıyor ve besin zincirimizi yavaş yavaş kirletiyorlar. Bunun yanı sıra, naylon poşet üretimi petrol ve doğal gaz gibi yenilenemeyen enerjinin git gide azalmasına neden oluyor...

Haz

Evde toplam enerji kullanımının yaklaşık %40´ı sıcak su sağlama, yiyecek hazırlama ve pişirme, bulaşık yıkama, çamaşır yıkama, aydınlatma, kişisel bakım, eğlenme, dinlenme ve iletişim gibi faaliyetler, %60´ı da konutun sahip olduğu özellikler ile ilişkilidir.
Özellikle konutlarda tüketilen enerjinin toplam enerji tüketiminin yaklaşık 1/3 oranında olduğu dikkate alınırsa bu alanda yapılacak tasarrufun hem aile açısından hem de çevre açısından önemi ortaya çıkmaktadır.

Haz

"Türkçem Benim, Ses Bayrağım!"

Haz

Dünyada ve ülkemizde küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin son 10-15 yıldan beri artarak devam ettiğini görmekteyiz. İnsanlığa, canlı yaşama ve dünyamıza yararından çok zararı dokunan üretim politikaları ve yöntemleri ile tüketim alışkanlıkları ve anlayışlarının küresel ısınmaya neden olması sorunun özünü  oluşturmaktadır.

Haz

İnsan besin almadan haftalarca yaşayabilir ancak su olmadan ancak birkaç gün yaşayabilir. Vücut suyunun % 10´unun azalmasıyla yaşam tehlikeye girmeye başlarken, % 20´si yitirildiğinde ise ölümle sonuçlanır.

Haz

Hayatımızı kolaylaştıran, insanlık için çalışan, bizlere örnek olması gereken insanları tanıyalım.

Haz

Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir.

May

Beynimiz vücudumuzun küçük bir bölümünü oluştursa da, yiyeceklerle alınan enerjinin yüzde yirmisini harcar. Belirli yiyecekler algılama yeteneğimizi arttırır, daha verimli yapar, daha hızlı düşünmemizi ve dikkatimizi daha iyi vermemizi sağlar.

Sağlıklı kalbe giden yol, sağlıklı besinlerden geçiyor. Çünkü bu besinler, damarları temizleyerek ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığına önemli katkılar sağlıyor.

Nis

"İyiyi ara, Doğruyu ara, Güzeli ara... Ama Kusur arama!"

"Kalp denizdir, Dil ise kıyı... Denizde ne varsa kıyıya o vurur."

Mevlana Celaleddin Rumi

(1207-1273)

Nis

"Ya olduğun gibi görün, Ya göründüğün gibi ol!"

Mevlana Celaleddin Rumi

(1207-1273)